Pinoamisen alkeita

Ennemmin tai myöhemmin tulee vastaan tilanne, jossa syväterävyys ei vaan riitä vaikka kuinka paljon himmentää. Tai ei pysty himmentäämään valon loppumisen takia. Silloin yhdeksi vaihtoehdoksi tulee vastaan pinoaminen tai focus stacking.

Tekniikka on yksinkertainen ja soveltuu niin makroihin kuin maisemakuviinkin. Osa kameraoista osaa tehdä sen automaattisesti ja väliin sen voi tehdä manuaalisesti. Mutta tekniikan periaate on yksinkertainen.

  1. Kuvataan eri kohtiin tarkennettuja kuvia.
  2. Yhdistetään kuvat ohjelmallisesti yhdeksi suurella syväterävyydellä olevaksi kuvaksi.

Käytännössä fous stacking- kuvien kuvaamisen voi tehdä neljällä eri tavalla:

  1. Käyttämällä kameran focus bracketing toimintoa. Esim. Olympuksen esimerkki maisemakuvissa.
  2. Käsin tarkentamalla kameran manuaalimoodissa.
  3. Ns. palkeen kanssa palkeen pituutta muuttamalla.
  4. Kameran siirtämisellä eli pienissä kohteissa tämä toimii.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kuvataan sarja kuvia siten, että kamera tarkentuu hiukan eri kohtaan. Tarkennusalueiden tarkan osuuden pitää mennä lomittain. Eli kuvataan sarja eri kohtiin tarkennettuja kuvia.

Tekstin aloituskuva on esimerkki sarjan yhdestä kuvasta. Eli jos haluamme koko alueen teräväksi, niin kuvataan eri kohtiin tarkennettu kuva ja jälkityöstössä kastaan niistä yksi suiurella syväterävyydellä oleva kuva.

Esimerkiksi tässä tapauksessa kuvasin 6 eri kohtiin tarkennettua kuvaa. Syy tuolle oli se, että kuvasin 180 millisellä objektiivilla ja ukolla 4.5. Syväterävyys ei riittänyt koko matkalle. Se ei olisi rittänyt vaikka olisin himmentänyt pienimmälle aukolle.

Tuossa kohteet on niin isoja, että tuon kuvaa vaivattomasti tarkennusta siirtämällä. Tosiasiallisesti kyllä kuvasin tuon palkeen avulla ja sen pituutta muuttamalla.

Ja sitten noista kuudesta kuvasta tein Zerene Stacker- nimisellä ohjelmalla yhden suurella syväterävyydellä olevan kuvan. Käytän itse tuota ohjelmaa, koska se toimii minulla hyvin makrokuvien pinoamiseen.

Ja lopputulos on seuraava:

Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…

 

kari Written by:

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *