Kuvaamista ja tutkimista kehittymisen tueksi
Kun katselee vanhempia valokuvauskirjoja tai ns. BTS- videoita, niin usein tulee vastaan kuvia joiden toteuttamiseen luulisi käytetyn kuvankäsittelyä. Mutta ei, ne on usein toteutettu fiksulla ennakkosuunnittelulla erilaisilla kuvausteknisillä jipoilla.
Kuvailen itse väliin kaikenlaista pientä ja ”turhaa kuvaa” avatakseni ajatuksiani. Se on hiukan samanlainen tapa kuin kirjoittaessa ajatuksien avaaminen kirjoittamalla kaikenlaista turhaa tekstiä. Kirjoitushanoja avataan silloin kirjoittamalla kirjoittamisen ilosta ja jossain vaiheessa siirrytään sen oikean tektin pariin. Eli avataan ajatuslukkoja.
Itsellä tuo ns. hupikuvaaminen on samanlaista ajatusten avaamista. Eli kuvaan ja josssain kohdassa ymmärrän miten asia tehdään. Ns. hupikuvaaminen avaa niitä ajatuslukkoja. Ja usein tuolla hupikuvaamisen puolella kuvaan vaikkapa legoukkoja tai oikeastaan pikkuapulaisia. Kokeilen niiden kanssa miten voisin tehdä jonkin asian.
Tämän päivän staattinen kaatuvat dominonappulat oli juuri tälläinen hupikuva. Mietin kuinka voisin kuvata mahdollisimman yksinkertaisesti kuvan, jossa osa nappuloista vaikuttaa olevan kaatumassa. Ensiksi ajattelin, että kuvaan nappulat yksitellen ja pidän niistä kiinni vaikka pinsetillä. Ja kasaan osakuvista kuvan ja poistan pinsetit. Mutta se olisi ollut liian vaivalloista.
Sitten pohdin jotain tukea ja kuumaliimaa. Ja lopuksi päätin tehdä asian hyönteisneulojen avulla eli kapalevyyn neuloja pystyyn ja nappulat nojaamaan niihin. Helppoa ja yksinkertaista.
Tuo ns. BTS- videoiden, kirjojen lukeminen ja muiden kuvaajien seuraaminen on tärkeää. Se voi parantaa omaa kuvaamista monella tapaa:
- Erilaisten näkökulmien ymmärtäminen: Kun tarkastelet, miten muut valokuvaajat tai taiteilijat kuvaavat aiheitaan, saat eri näkökulmia ja ideoita.
- Tekniikoiden oppiminen: Analysoimalla muiden teoksia voit oppia erilaisia valotustekniikoita, sommitteluja ja kuvankäsittelymenetelmiä.
- Kritiikin ja palautteen vastaanottaminen: Kun tiedät, mitkä elementit toimivat muiden kuvissa, voit käyttää tätä tietoa oman työn arvioimiseen.
- Tarinoiden kertominen: Hyvä valokuva kertoo tarinan ja kannattaa katsoa kuinka muut kertovat niitä.
- Yhteisön ja kulttuurin ymmärtäminen: Valokuvaus on usein kulttuurinen ja sosiaalinen ilmiö. Tarkastelemalla muiden teoksia voit syventää ymmärrystäsi siitä, miten eri kulttuurit ja yhteisöt käyttävät valokuvausta viestinnässä ja ilmaisussa.
Noita käytännön esimerkkejä löytyy eri valokuvausblogeista ja -artikkeleista, jotka käsittelevät valokuvaamisen teemoja. Esimerkiksi Digital Photography School ja Fstoppers tarjoavat runsaasti mielenkiintoista luettavaa kehittymisen tueksi.
Tälläistä ajatuksen virtaa tänään, Kari…