ICM kuvia kahdella kameralla
Selailen aika usein kuvia ideoiden takia. Väliin silmiin on osunut hienoja hevoskuvia ja olen aina hetkisen pohtinut miten ne on tehty. Omat arvaukset niiden tekotavasta ovat osuneet aika lähelle. Ja kun ensimmäisen kerran näin lyhyen reilun minuutin videon asiasta, niin tekotekniikka näytti yksinkertaiselta ja kokeilun arvoiselta.
Milan Malovrh kuvaa mielenkiintoisia ICM- kuvia joissa on yhdistetty sekä liikettä ja pysäytettyä kuvaa. Varsinkin hänen hevoskuvansa ovat osin mystisen näköisiä. Ja olen pohtinut miten hän kuvaa ne.
Kuvahan on ICM- kuva, mutta minua on mietityttänyt kuinka osa siitä on noin tarkka. Pohdiskelin itsekseni sitä, että tuolla on pysäytetty liikettä salamalla. Sehän on helppo tapa tehdä tämän kaltaisia kuvia. Mutta kun kuvaajalla on samankaltaisia urheilu- ja maisemakuvia, niin tässä on pakko olla muutakin mukana.
Viikonloppuna olleen miitin jälkeen sain eräältä toiselta kuvaajalta vinkin kuinka nämä on kuvattu. Niissä on hyödynnetty kahta kameraa. Ja kävin sitten netin syövereissä kaivelemassa lisätietoja asiasta. Eli kuvaaja kuvaa kahdella kameralla yhtäaikaa ja niissä on eri valotusaika käytössä. Sekä kameraviritelmässä on mukana hiukan isompi täristin sitä varten, että pidemmällä valotusajalla tulee mukaan ennakoimatonta liikettä.
Jäin sitten pohtimaan, että kun kuvailen itse mm. Pep Ventosan tyylillä sekä omalla tavallani käyttää sitä. Lisäksi kuvailen kameranpyörityspotretteja, niin pitäisiköhän tuota Milan Malovrhn tekniikkaakin kokeilla.
Käytännössä kokeilua varten pitäisi rakentaa kahden kameran tuki johon saa rungot kiinni ja lankalaukaisin. Ensimmäisen testin tekeminen ei pitäisi olla haastavaa. Ja sitten jos idea toimii, niin voi alkaa hienostelemaan aiheen kanssa ja pohtia mihin kuvaamiseen tuo tekniikka sopisi.
Ajattelisin että ensimmäiset testit voisi olla tiaisten kuvaamista haaskalta eli kuvata sekä lyhyellä ja pitkällä valotusajalla syömässä olevia lintuja. Tuollaisella voisi saada kiinni ajatuksesta, että toimiiko tuo tekniikka minun kuvaamisesta.
Pitäisköhän tuota vaan kokeilla, Kari…