Zone focusing
Zone focusing on tekniikka, jossa tarkennetaan tiettyyn etäisyyteen, jotta kuva pysyy terävänä tällä alueella ilman jatkuvaa tarkennuksen säätämistä. Tekniikkaa käytetään usein katukuvaamisessa nopeisiin tilanteisiin. Kyse on vanhasta filmiaikaisesta tarkennusmenetelmästä ennen nykyisiä af- kameroita.
Silloin tällöin kiireessä kuvatessa kameran tarkennus voi tuntua haastavalta. Oikean tarkennusmoodin ja tarkennusalueen löytäminen saattaa olla vaikeata. Tällöin ns. Zone focusing ( scale focusing ) voi olla ratkaisu.
Zone focusing- tekniikassa kamera tarkennetaan valmiiksi tarkennetaan tietylle etäisyydelle. Esimerkiksi voit tarkentaa niin, että kaikki 1,5–2,5 metrin päässä olevat kohteet pysyvät tarkkoina.
Tätä tekniikkaa käytetään paljon katukuvauksessa, mutta se toimii hyvin myös muissa nopeissa tilanteissa, kuten hääjuhlissa tai vilkkaissa tapahtumissa. Eli kuvaaminen helpottuu kun tietää mihin kamera tarkentuu ja ohitarkennukset vähenee.
Kuinka käytetään
Perinteinen tapa tekniikan käyttämiseksi oli hyödyntää objektiivissa ollutta syväterävyysasteikkoa. Eli sieltä näki suunnilleen millä alueella kuva on terävä. Nykyisistä digikameroista puuttuu tämä asteikko eli syväterävyyttä voi arvioida erilaisilla laskureilla.
Perinteisesti zone focusing- tekniikassa valittiin kohtuullisen pieni aukko eli lähdettiin usein aukosta 8 tai pienemmästä. Aukon pienentyessä syväterävyys kasvaa. Eli ymmärrettiin aukon ja polttovälin vaikutus syväterävyyteen. Lyhyt polttoväli ja pieni aukko eli syvätervyys on suuri. Pitkä polttoväli ja iso aukko eli syväterävyys on lyhyt.
Zone focusing- tekniikan tekniikan ymmärtämistä helpottaa tarkennustason tai focal plane- käsitteen ymmärtäminen. Kameran tarkentuu aina tasoon ja sen edessä takana on hyväksyttävä terävyysalue. Mitä suurempi aukko niin sitä lyhyempi alue on terävää. Myös syväterävyyden perusteiden ymmärtäminen auttaa.
Kuinka itse käytän
Itse käytän tekniikkaa hyvinkin paljon. Tyypillinen käyttökohde on pannaukset tai hankalissa tarkennusolosuhteissa tapahtuva kuvaaminen. Valitsen mistä kohdasta kuvaan kohteen ja tarkennan siihen. Nopea ja yksinkertainen tapa kuvata esim. odotellessa että kuvassa on kaikki kohdallaan.
Toisin kuin edellisessä kappaleessa sanon, niin itse kuvaan myös isoilla aukoilla. Esim. artikkelikuva on kuvattu Sony A6300lla ja manuaalitarkenteisella Rollei Planar 50/1.8 ja täydellä aukolla hyödyntäen sarjakuvausta. Tarkennus on kaivonkannessa ja autoa on kuvattu lyhyellä sarjalla. Sony kuvaa sen 11-12 kuvaa sekunnissa eli kaupunkinopeudella tuleva auto osuu helpolla oikeaan kohtaan.
Katukuvissa käytän tekniikkaa paljon. Olen niissä usein päättänyt ennakkoon mistä kohdasta otan kuvan ja odotan vain sopivaa kohdetta kuvaan. Ja kun kuvaan sarjalla, niin voin kiertää klassista ongelmaa eli pienen aukon käyttöä. Eli vaikka syväterävyys ei ole niin suuri, niin sarjalla se kohde osuu usein oikealle kohdalle.
Käytännössä zone focusing- tekniikan käyttö vaatii pientä ennakointia eli pohdit mistä kohdasta kuvaat ja kuinka suurta syväterävyyttä käytät. Tekniikka saattaa olla heille vaikea, jotka haluavat kuvata aukko levällään ja tarkennus on aina silmässä.
Vielä loppuun esimerkki kaupungilta ja tekniikan käytöstä. Tarkennus kuvassa on jalkakäytävän reunalaattojen kohdalla ja aukko jossain 4-8 välillä.
Tälläistä kuvaamista tänään, Kari…