Pari sanaa syväterävyydestä
Kuvan syväterävyys tarkoittaa sitä alueen osaa kuvassa, joka näkyy tarkkana. Se määrittää, kuinka suuri osa kuvasta on terävä ja selkeä, ja kuinka suuri osa on sumea. Syväterävyys on tärkeä työkalu valokuvaajille, koska sen avulla voi ohjata katsojan huomion tiettyyn kohtaan kuvassa.
Tekstin artikkelikuvassa on käytetty syväterävyyttä tämän hetkisen trendin mukaan eli kuvataan suurella aukolla ja saadaan tausta sumentumaan kivasti. Se on helppo tapa käsitellä taustaa eli siihen ei tarvitse kiinnittää niin paljoa huomiota. Valitettavasti tämä tapa johtaa liian helpolla siihen, että kuvataan liian suurella aukolla ja kuvassa on silloin syväterävyysalue liian lyhyt. Syväterävyyttä voi käyttää muutenkin kuin sumentamalla taustan ja jättämällä osan pääkohteesta teräväksi.
Kuvan syväterävyys tarkoittaa sitä alueen osaa kuvassa, joka on tarkkana. Se määrittää, kuinka suuri osa kuvasta on terävä ja selkeä, ja kuinka suuri osa on sumea. Syväterävyyteen vaikuttavat kolme päätekijää:
- Aukon koko (f-arvo): Pieni aukko (suuri f-luku, esim. f/16) tuottaa laajan syväterävyyden, jolloin suuri osa kuvasta on tarkka. Suuri aukko (pieni f-luku, esim. f/2.8) tekee syväterävyysalueesta kapean, jolloin tausta voi olla sumea ja kohde tarkka.
- Kohteen etäisyys: Mitä lähempänä kohde on kameraa, sitä kapeampi syväterävyys.
- Polttoväli: Pidemmillä polttoväleillä (esim. teleobjektiivit) syväterävyys on yleensä pienempi.
Syväterävyyden ymmärtäminen ja hallinta on tärkeä työkalu valokuvaajille, koska sen avulla voi ohjata katsojan huomion tiettyyn kohtaan kuvassa.
Aika usein syväterävyyskeskustelussa unohdetaan vielä yksi asia eli myös kuvan lopullinen koko vaikuttaa siihen syväterävyyden näkemiseen. Kysehän on ihmissimän ominaisuudesta eli minkä näkee epäterävänä ja minkä tarkkana kuvassa.
Tulostettaessa kuvan suurennossuhde vaikuttaa syväterävyyden havaitsemiseen, vaikka se ei fyysisesti muuta kuvaa:
- Suurennettaessa kuvaa: Kun kuva tulostetaan suurempana kuin alkuperäinen digitaalinen koko, syväterävyyden rajoitteet tulevat selvemmin esiin. Jos kuva on otettu pienellä syväterävyydellä, sumeat alueet voivat näyttää vielä sumeammilta ja terävät alueet vähemmän tarkoilta, kun tulostetaan isoksi. Pienet virheet, jotka eivät näy näytöllä tai pienessä tulosteessa, voivat tulla näkyviksi suurennettaessa.
- Pienempi tuloste: Jos tulostetaan pienempään kokoon, kuvan terävyys voi vaikuttaa paremmalta, koska silmä ei erota yksityiskohtia niin tarkasti. Syväterävyyden vaikutus saattaa näyttää laajemmalta, koska yksityiskohdat sulautuvat yhteen pienemmässä koossa.
Tulosteen koko vaikuttaa siis enemmän siihen, miten syväterävyys koetaan kuin miten se on teknisesti määritetty.
Ja vielä lopuksi. Kuvan suurennossuhde kennon suhteen vaikuttaa syväterävyyteen siten, että mitä suurempi suurennossuhde on, sitä pienempi syväterävyys on. Suurennossuhde tarkoittaa sitä, kuinka paljon kohde suurenee kameran kennolle tai filmille. Tässä muutama keskeinen vaikutus:
- Lähikuvaus ja makrokuvaus: Kun kuvaat hyvin läheltä, kuten makrokuvauksessa, suurennossuhde on suuri. Tämä johtaa erittäin kapeaan syväterävyysalueeseen, jolloin vain pieni osa kohteesta voi olla tarkka, ja loput kuvasta ovat sumeita. Vaikka käyttäisit pientä aukkoa (suurta f-lukua), syväterävyys pysyy silti kapeana.
- Kauempaa kuvaaminen: Kun kuvaat kauempaa, suurennossuhde pienenee ja syväterävyysalue laajenee. Kohteen etäisyyden lisääminen kamerasta saa suuremman osan kuvasta teräväksi.
Suurennossuhde ja syväterävyys liittyvät siis läheisesti toisiinsa, ja suuremmissa suurennoksissa valokuvaajat usein joutuvat tekemään kompromisseja syväterävyyden hallinnassa.
Mielenkiintoinen aihealue. Tämä on pintaraapisu aiheeseen ja jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa opetella hyödyntämään syväterävyyttä myös tehokeinona. Tutkia miten se vaikuttaa kuviin ja miten sitä voi käyttää. Helpoin tapa syväterävyyden sisäistämiseksi on opettelu ja kokeilu. Eli kuvaa väliin kuvia joissa tutkii syväterävyyden vaikutusta eri aukoilla, eri etäisyyksillä ja polttoväleillä.
Tälläistä yleistä tänään. Joskus myöhemmin pureudun asiaan tarkemmin.
Kari…