Lomo Epi 23.2 ja mitä siitä saa aikaiseksi

Sain jossain kohdassa lahjoituksena vanhan neuvostoliitossa tehdyn Lomo Epi 23.2 mm mikrroskoopin objektiivin ja olen mietiskellyt mitä sillä voisi kuvailla. Olen jo aiemmin kokeillut sitä ja osaan hiukan arvioida sen suurennosta ja käyttötapaa.

Raf Cameran sivuilta löytyivät tekniset tiedot kyseisestä linssistä. Ja niiden avulla pääsee helpolla pohtimaan tuon käyttöä. Mikroskoopin linssejä on linssejä on monenlaisia ja yksi tekijä niiden valinnassa on ns. millaiselle etäisyydelle on suunniteltu käytettäviksi. Eli on linssejä, joille kerrotaan etäisyys kennosta ja toisia, jotka tarkentuvat ns. äärettämään. Näiden kanssa käytetään apuna tuubilinssiä, jolla saadaan kuva syntymään. Tuubilinssin polttovälillä saa säädettyä suurennosta.

Tuolta Raf Cameran sivuilta löytyy tietoja tuosta objektiivista. Tube lenght on infinity eli tuo vaatii tuubilinssin avuksi. Sellainen voi olla vaikka teleobjektiivi äärettömään tarkennettuna. Lisäksi tuolta löytyy työskentelyetäisyys eli noin puolisenttiä. Kuvataan hyvin läheltä. Ja myös se, että millaiseen valisuun objektiivi on suunniteltu. EPI kertoo myös sen, että oikeassa ympäristössä tuolla voidaan valaista objektiivin suuntaisesti eli sieltä saa valon läpi.

Yleensä kun on kyse diy-projektista, niin se alkaa kokeellisella tutkimisella. Ja koska objektiivi on lahjoitus, niin sen kanssa voi hyvinkin harrastaa hiukan kokeellisempaa kokeilua. Eli rakennetaan oikeiden osien puuttuessa tuolle kokeiluympäristö. Eli otetaan jonkin verran modattu Jupiter-11, M42- runkotultta, Lomon objektiivi ja hiukan kuumaliimaa. Ja rakennetaan äärettömään tarkennetun tuubilinssi ympärille koeympäristö.

Kukaan järkevä aikuinen ei rakenna tuollaista optista laitetta. Mutten tunnostakkaan olevani aikuinen tai järkevä vaan teen prototyypit yleensä nopeasti, jotta näen asian toimivan. Tämä on myös syy miksi kuvaan paljon vanhalla Canon 550D:llä. Se on käytetty niin loppuun ettei mahdollinen rikkoutuminen harmita.

Mutta mitä tuollaisella muutaman kympin laitteistolla saa tehtyä. Tuolla saa helpolla määriteltyä objektiiviyhdistelmän suurennoksen. Eli kuvataan mitta ja lasketaan sieltä kautta suurennos.

Eli nopealla kuvaamisella näyttää siltä, että kuva-ala on noin 4 milliä. Ja kun Canonin APS-C kenno 550D:llä on 22.3 milliä niin suurennos on siis 22.3/4 eli noin 5.6 kertainen. Ja kun tuubilinssin polttoväli vaikuttaa suurennokseen, niin tuolla pääsisi 200 millisellä noin 8.2 kertaiseen suurennokseen.

Seuraava vaihe on kuvata tuolla testikuva. Se, että tuo on ns. achromaattiinen linssi, näkyy kyllä kuvan laadussa. Toisaalta, jos tuollaisella erilaisista romuista kootulla yhdistelmällä saa kuvattua kärpäsen pinottuna, niin lopputulos on riittävä.